Salámy

Domácí salám

Potřebujeme 10 kg prorostlého vepřového masa, 4 dkg česneku, 22 dkg soli, 1 dkg sanitru, 1 dkg cukru, 3 dkg sladké mleté papriky, 4 dkg mletého černého pepře, 1 dkg mletého nového koření a trochu majoránky.
Maso pokrájíme na kostky 5x5x5 cm a nejdříve ho promícháme s česnekem utřeným s troškou soli, až potom přidáme ostatní přísady.Natlačíme do nádoby tak, aby se k masu nedostal pokud možno žádný vzduch, a nádobu na tři dny uložíme do chladné místnosti. Za tu dobu by měla salámová hmota uzrát. Mezi tím si připravíme silná hovězí střeva a směs do nich pevně nabíjíme. Udíme jako klobásy. Na uzení používáme suché piliny, nejlépe z tvrdého listnatého dřeva. Potom musíme salám sušit. Nejlepším místem na sušení je komora nebo kůlna, kde salám necháme volně viset na provázku a musíme dát pozor na to, aby se jednotlivé kusy navzájem nedotýkaly.

 

Paprikový salám

Připravuje se podobně jako domácí salám. Potřebujeme na něj 10 Kg vepřového masa (libové a tučnější v poměru 7 + 3) , 2é dkg soli, 5 dkg pálivé papriky a 8 dkg sladké papriky, 1 dkg mletého černého pepře a 2,5 dkg kmínu.

Slaninový salám

je to salám pro chudší nebo pro ty co sní občas něco mastnějšího, tedy salám vyloženě nedietní. Koupíme asi 3 kg čistého hovězího masa. Semeleme jej na masovém strojku s otvory velkými 3 mm. Potom pokrájíme na kostky 4 kg tuhé slaniny a vše společně promícháme s kořením - 4 dkg pálivé mleté papriky, 3 dkg mletého kmínu, 4 dkg utřeného česneku a 22 dkg soli. Pár dnů necháme zrát v nádobě a v chladnu a potom nabíjíme. Protože jde o salám, střeva musí být široká a silná. Udíme a sušíme jako všechny výrobky tohoto druhu.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.