Párky

Slovácké párky

Zajistíme si prorostlé vepřové maso. Na 10 kg masa potřebujeme 20 dkg soli, 1 dkg sanitru, 1 dkg cukru, 3 dkg mletého černého pepře, 2 dkg kmínu a 2 dkg utřeného česneku. Všechno dobře promícháme a natlačíme do nádoby tak, aby k masu neměl přístup vzduch. Po třech dnech maso semeleme na masovém mlýnku s otvory velkými 8 mm a nabíjíme do tenkých vepřových střev. Děláme krátké párky, takové aby jeden pár vážil 10 - 20 dkg. Udíme rychleji, aby povrch zaschl, ale aby párky neodtekly. Jíme je vařené. Stačí 15 minut pobytu ve vařící vodě a jsou připravené k jídlu.
 

Dolnozemské párky

Příprava dolnozemských párků se ničím neodlišuje od přípravy slováckých párků. Na 10 kg vepřového masa (libové a prorostlé v poměru 65 : 35), přidáme 20 dkg soli, 8 dkg mleté sladké papriky , 3 dkg mletého černého pepře a 4 dkg mletého česneku. Maso semeleme, smícháme s kořením a necháme dva dny odležet. Potom ho nabíjíme do tenkých střev. Udíme zpočátku teplým, potom chladnějším dýmem. Před konzumací vaříme 15 minut.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky