Párky
Slovácké párky
Zajistíme si prorostlé vepřové maso. Na
10 kg masa potřebujeme 20 dkg soli, 1 dkg sanitru, 1 dkg cukru, 3 dkg
mletého černého pepře, 2 dkg kmínu a 2 dkg utřeného česneku. Všechno
dobře promícháme a natlačíme do nádoby tak, aby k masu neměl přístup
vzduch. Po třech dnech maso semeleme na masovém mlýnku s otvory velkými 8
mm a nabíjíme do tenkých vepřových střev. Děláme krátké párky, takové
aby jeden pár vážil 10 - 20 dkg. Udíme rychleji, aby povrch zaschl, ale
aby párky neodtekly. Jíme je vařené. Stačí 15 minut pobytu ve vařící
vodě a jsou připravené k jídlu.
Dolnozemské párky
Příprava dolnozemských párků se ničím neodlišuje od přípravy slováckých párků. Na 10 kg vepřového masa (libové a prorostlé v poměru 65 : 35), přidáme 20 dkg soli, 8 dkg mleté sladké papriky , 3 dkg mletého černého pepře a 4 dkg mletého česneku. Maso semeleme, smícháme s kořením a necháme dva dny odležet. Potom ho nabíjíme do tenkých střev. Udíme zpočátku teplým, potom chladnějším dýmem. Před konzumací vaříme 15 minut.