Salámy
Domácí salám
Potřebujeme
10 kg prorostlého vepřového masa, 4 dkg česneku, 22 dkg soli, 1 dkg
sanitru, 1 dkg cukru, 3 dkg sladké mleté papriky, 4 dkg mletého černého
pepře, 1 dkg mletého nového koření a trochu majoránky.
Maso pokrájíme
na kostky 5x5x5 cm a nejdříve ho promícháme s česnekem utřeným s
troškou soli, až potom přidáme ostatní přísady.Natlačíme do nádoby tak,
aby se k masu nedostal pokud možno žádný vzduch, a nádobu na tři dny
uložíme do chladné místnosti. Za tu dobu by měla salámová hmota uzrát.
Mezi tím si připravíme silná hovězí střeva a směs do nich pevně
nabíjíme. Udíme jako klobásy. Na uzení používáme suché piliny, nejlépe z
tvrdého listnatého dřeva. Potom musíme salám sušit. Nejlepším místem na
sušení je komora nebo kůlna, kde salám necháme volně viset na provázku a
musíme dát pozor na to, aby se jednotlivé kusy navzájem nedotýkaly.
Paprikový salám
Připravuje se podobně jako domácí salám. Potřebujeme na něj 10 Kg vepřového masa (libové a tučnější v poměru 7 + 3) , 2é dkg soli, 5 dkg pálivé papriky a 8 dkg sladké papriky, 1 dkg mletého černého pepře a 2,5 dkg kmínu.
Slaninový salám
je to salám pro chudší nebo pro ty co sní občas něco mastnějšího, tedy salám vyloženě nedietní. Koupíme asi 3 kg čistého hovězího masa. Semeleme jej na masovém strojku s otvory velkými 3 mm. Potom pokrájíme na kostky 4 kg tuhé slaniny a vše společně promícháme s kořením - 4 dkg pálivé mleté papriky, 3 dkg mletého kmínu, 4 dkg utřeného česneku a 22 dkg soli. Pár dnů necháme zrát v nádobě a v chladnu a potom nabíjíme. Protože jde o salám, střeva musí být široká a silná. Udíme a sušíme jako všechny výrobky tohoto druhu.